Variasjoner i rasen

Polydactyl Maine Coon

Kort forklart, en Polydactyl Maine Coon er en Maine Coon med flere “klør”, eller også skipskatt som det populært heter. Dette er også kjent blandt visse raser av hunder som Beauceron og andre raser i katteverden som Pixi Bob.

Katter bruker å ha 5 klør på frampotene og 4 på bakpotene, mens poly katter har flere. Det varierer hvor mange klør og på hvor mange poter, men hos polydactyli hos katt ser man aldri mer enn 7 på hver pot.

I det siste har det vært mye skriverier og prat om polydaktyli som å være noe som skader katten.

 

Polydaktyli har vært kjent i over 400 år. Mange av låvekattene i USA, opprinnelses stedet for Maine Coon, er poly.

Noen sier at dette hjelper kattene med å jakte mens andre sier at dette gjør de mer egnet til å gå i snø men ingenting av dette er vitenskaplig bevist.

Det blir trodd at så mange som 40% av Maine katter, også kalt Maine Shags(forfedrene til MCO) var poly. Idag tror man at det finnes ca 2% poly MCO.

Det å utelukke polydactyle MCO fra avl er å utelate en del av opprinnelsen til rasen. Disse er ekte Maine Coon og har en like legitim stamtavle som de som har standard poter.

Er det farlig for helsen?

For flere år siden, argumenterte motstanderne til Polydaktyle katter med at dette var en skadelig defekt for kattens helse. Det er ingen vitenskapelige studier som beviser dette og disse utsagnene blir nå færre og færre.

Polydaktyli er et genestisk særtrekk i rasen som ikke gir noen alvorlige helseskader eller fysiske skader. Man sier beviset for dette er ved og parre 2 poly katter med hverandre uten å få deformerte eller døde kattunger.

Polydactyli arves dominant, så for å avle på dette så må enten mor eller far (eller begge) være poly.

 

Hvorfor er ikke Poly Maine Coon akseptert ved utstillinger?

Svaret er ganske enkelt. Når rasen ble godkjent ble det bestemt å ikke nevne polydaktyli, fordi dette særtrekket ikke ble funnet i andre raser på denne tiden. Det ville da også gå fortere for denne rasen å bli godkjent som rase og i utstillinger. Dette er en av grunnene til at de ikke kan stilles idag. Unntaket er TICA utstillinger og i New Zealand hvor de nå kan delta.

Poly MCO har stamtavler og er “ekte” Maine Coon på lik linje som andre Maine Coon katter. Avkom som ikke har fått de ekstra klørne kan også stilles ut og brukes i avl for de som ikke vil ha polydactyli i sitt oppdrett, da de ikke vil gi polydaktyle avkom.

De har ofte ett fantastisk gemytt.

 

 

 

 For mer informasjon om polydaktyli, gå inn på nettsiden polytrak.net.

På polytrak finner du informasjon og artikler om variasjoner av polygenet, genetiske studier om polydaktyle Maine Coons, historien om tillatelsen av polydaktyle katter i showringene, gratis swab tester for polydaktyle Maine Coons og mye mye mer.

 

Oppdretterene OldyGoody og Pristine Paws har samlet en del informasjon om polydaktyli på sine hjemmesider. Der finner du artikler og forskninger verdt å lese!