Helseutfordringer

HD

Maine coon  katter kan også få HD. Dette er en genetisk arvelig defekt i hofteskålene i bekkenet.

Om ikke hoftekulen passer perfekt i hofteskålen så vil overflatene gnisse mot hverandre og slite vekk brusken i hofteleddet. Dette resulterer i at ben gnisser mot ben, som forårsaker store smerter. Kroppen kan ikke reparere denne skaden, men gjør et forsøk ved å øke produksjonen av nytt benvev som kan gjøre skaden verre. Dette kan gi store smerter. Katter er stort sett veldig flinke til å skjule smerte og kan lide av HD uten å vise noen tegn til sykdommen. De vil kanskje prøve å bevege seg minst mulig, unngå å hoppe og noen vil kanskje ikke bli løftet. Katter med mild grad av HD kan være helt uanfektet av sykdommen.

Vi deler inn HD i grader.

Normal

Borderline – på grensen til HD

1. Grad – den mildeste graden av HD

2. Grad – Moderat

3.  Grad – svært affekterte hofter

For ikke å få for liten avlsbase så kan man bruker katter opp til grad 1 om de parres med en katt uten HD.

HD blant katter er en arvelig defekt som involverer flere gen-par. To katter som ikke viser tegn til HD kan sammen gi kattunger som utvikler HD, mens to katter med HD kan sammen gi avkom uten HD. Derfor bør hver generasjon i avlsarbeidet testes for HD for å redusere risikoen for utvikling av HD.

Tenner

En svakhet kan være tannstatus. De kan få rødt tannkjøtt, og også som hos andre katteraser, få ulike tannsykdommer. Noen er milde som kan ved enklere behandlinger hos veterinær og etterbehandlinger med tannpuss holdes i sjakk eller gå over. Andre tannkjøttsykdommer kan være alvorlige og føre til at tenner må trekkes og katten må ha kontroller hos veterinær.

Ved for mye våtfor så kan dette sette seg i tannkjøtt og føre til betennelser. Når katten feller tenner kan det også bli betennelser i tannkjøtt og lukte veldig vondt i munnen. Gjør det til en god vane å sjekke munnen til katten slik at man fort kan oppdage unormale tilstander som bør sjekkes opp.

HCM